This project underlines a distinct journey towards the sea, emphasizing the contrast of the warm and heavy sand-dunes, to the light, airy horizon; and expresses a desire to create a precise formal language and attitude toward the site. A strong feeling – Walking the line.

This little living unit is fully insulated, has a sleeping bed/work desk on the inside, and an outdoor terrace. A geometry inspired by Le Corbusie’s «house for an artist» sketch, was the genesis of this small shelter. A specially made ceiling captures the essence of the site. The small grains of sand and morning mist make room for an internal light-play as it filters the sunlight and blends it with the sound of the Pacific, making the unit a live space.

The extended pier rests on two slim columns, consists of a 12,9 meter «underspan» bridge construction with capacity to take 2,7 tons of load. The direction of the axis spans from the sunrise in the dunes of the Open city, through the the copper-train railroad bridge,  towards the ocean,  capturing the sunset.

 

Project title: Walk the Line
Construction year: 2012
Architects:  Pernille Dammann, Navid Navid, Emilie Lamer Schjetlein, Astrid Tømmerås Haug
Supervisors: Christian Hermansen, David Luza, Michael Hensel
Structural Engineer: Solveig Sandnes
Site research team: Isabel Klahn, Tora Arctander, Sara Amorim, Matias Lara Eduardo Villanueva, Eugenio Bosco, Natalia Bustos, Aileen Cuevas, Francisco Gainza, Nicolas Gallo, Camila Hernandez, Paz Iglesias, Allyson Kutscher, Alejandro Pacheco, Rayen Rodriguez, Helga Scheel, Gabriel Tang
Construction team: Pernille Dammann, Navid Navid, Benjamin Norouzi, Emilie Lamer Schjetlein, Astrid Tømmerås Haug, Tora Arctander, Sara Amorim, Eugenio Bosco, Natalia Bustos, Aileen Cuevas, Francisco Gainza, Nicolas Gallo, Camila Hernandez, Paz Iglesias, Allyson Kutscher, Alejandro Pacheco, Rayen Rodriguez, Helga Scheel, Gabriel Tang, Matias Lara Eduardo Villanueva

 

 


Project details